ÅRET SOM GJEKK: 2022

20.12.2022Det har vært et begivenhetsrikt år i forbindelse rundt oppstarten av nettsida. Den er et resultat av et ønske om å bidra te historiefortellinga om bygda. Jeg prøvde andre arenaer uten hell. I etterpåklokskapens lys ser jeg at det va det beste som kunne skje. Jeg kan nå velge sjøl hva som bør med og hva som kan utelatas. Nye opplysninger kan dessuten leggas te og gamle korrigeras.

Drivkrafta er å heile tida forstå meir. Forstå sammenhenger, vite hvor folk budde og la seg glede og overraske over ting som kommer tebake te oss etter kanskje fleire hundre år! Og endel slike a-ha opplevelser blei det dette året:

Den viktigste historia føler jeg er den som tar for seg navnet Holla. Den rettar opp tidligare tolkninger og gir rom for ettertanke.

Vi har hørt om utleie av profesjonelle musikere tidlig på 1700-tallet, den detaljerte drapshistoria på Kjøstol Enerhaugen, drukningsulykka på Steinsrud, den store saga som lå nede i bekken ved Bernt Solvoll og Kabbeslekta som er ei smedslekt som viser fram navnet sitt første gang i 1777 i Hedrum i Vestfold. Så har vi blitt kjent med smedmestrane som ligger borte på Romnes. Presten Torgiuls Torleifsson sitt liv har vi også fått et lite glimt inn i. Han gir eit fint bilde av tidsånden på 1400 tallet.

Personlig er jeg spesielt fornøyd med oppdagelsen av lokasjonen te Tveit og Rønningen gårdane på hollajordene!

Jeg kommer te å lage ein bolk som ska hete «tankær og funn». Her kommer jeg te å drodle rundt oppdagelser og små funn som kanskje peker i visse retninger og som kan gjøre fortida meir sannsynlig.

I året som kommer vil jeg også starte ein serie som ska hete « Forsvunne plassær». Da har jeg bruk for deg som lesar. Du sitter kanskje på kunnskap og historier om små bruk eller plasser som ikke er ført i penn. Disse er kjempeviktig å ta vare på. Dessuten vil det ganske sikkert finnes direkte linker te dagens hollasokninger. Det vil øke stoltheten over ega bygd og det er bra.

Her ska du som bur i Helgja, Sannes og Eidsbygda ikke stå med lua i handa! Kom med dine bidrag, ingen historier er for små og alle ska med!

Gamle foto med teknytning te historiene lånes og publiseres på denne sida, om sånne finnes. Foto er med på å krydre disse tidsbildene.

Bruk gjerne kontaktsida på nettsida eller telefon. Jeg gleder meg te å kunne fortelle di historie sammen med deg!

Så vil jeg benytte anledningen te å ønske alle mine lesere ei rektig god jul!